ESKIMO GHENT
January 2000

Het was in het havenkwartier van Gent dat Dirk De Ruyck en Thierry Bogaert, samen met muzikale adviseurs Mo&Benoelie (de dj's Mo Becha en David Fouquaert; gva) het Gentse nachtleven veranderden met Pablo Eskimo Bar - feestjes met een lichtjes provocatieve verwijzing naar de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. "De eerste feestjes met het Eskimo-logo hielden we al in de loop van 1997, met de hulp van de mode-academie," herinnert David zich. "Eerst op de Dendermondsesteenweg, voor zo'n tweehonderd man. Dat jaar vierden we er ook Oudejaarsnacht: een groot succes, maar met temperaturen tot 15 graden onder nul werd het in alle opzichten een "coole" nacht (lacht). Dat succesvolle feest gaf de aanzet tot de verhuis in 1998 naar de Eskimofabriek op de Wiedauwkaai."

Daar werden sinds mensenheugenis onderbroeken en pyjama's vervaardigd, maar de productie staat dan al een tijd op een laag pitje. De Ruyck en Bogaert willen het logo van Eskimo overnemen, omdat ze het ijzersterk vinden. Het beeld van de Inuit oogt dan ook vrolijk, is alom bekend in Gent en het etiket staat bovendien voor kwaliteit: datzelfde gevoel moeten hun fuiven oproepen. Tot hun stomme verbazing ziet de eigenaar geen graten in het uitlenen van z'n logo.

Een jaar na het eerste feest daagt gemiddeld zevenduizend man per editie op. Eskimo is een hype én een vast begrip in de Belgische partyscene. Intussen gaan de feesten door in vijf zalen met evenveel verschillende genres: zowel fans van hiphop als future funk, techno, house of drum-'n-bass komen er aan hun trekken. Er is ook een skateramp, graffitimuur, cocktailbar en - no kidding - discorollerskate-ruimte. "De vibe die er toen heerste, waarin alles kon en mocht, voel ik vandaag alleen nog in de Charlatan," gelooft een nostalgische Fouquaert.